Ob besedi žar zagotovo najprej pomislimo na meso. A meso se brez izbranih dodatkov počuti osamljeno in vsak mojster žara ve, da so prav izbrane žar priloge in omakice, tiste, ki dopolnijo in dvignejo okus na žaru pečenih dobrot. Prisegate na Balkanu najbolj priljubljeno prilogo – ajvar, ali imate raje gorčico? Ste privrženec ameriških čili ali medenih omak? Za vas imamo odgovor v naši posebni ponudbi.

Balkanski kralji žara

Ne bomo govorili o mesu, ampak o drugem najpomembnejšem elementu na balkanskem žar krožniku – prilogah. Težko najdemo koga, ki ga ne navduši kajmak – sveži, smetanast sir, ki je tradicionalna priloga ob vseh, na žaru pečenih dobrotah. Nikakor ne smejo manjkati tudi ajvar, pinjur in ljutenica. Poznate razliko med njimi? Pravi ajvar je pripravljen le iz pečenih paprik, olja in soli, včasih mu dodajo tudi jajčevce. Pindžur ima poleg pečene paprike dodan še paradižnik, ljutenica pa ob papriki in paradižniku še izbrane začimbe, ki ustvarijo tradicionalen, pekoč okus.

Ameriške žar posebnosti

Američani si svojega žara ne predstavljajo brez priljubljenega sira cheddar, ki sicer izvira iz Anglije in so ga na ono stran Atlantika zanesli osvajalci novih ozemelj. Pri nas boste našli Omako Cheddar ali sir Cheddar, ki ne sme manjkati na slastnem burgerju. Za prave, ameriške burgerje smo pripravili tudi izbor omak, namenjenih prav temu kralju žara. Zapeljali vas bodo medeni, kremasti ali ostrejši, pikantnejši okusi, ki temeljijo na vedno bolj priljubljenem čiliju. Preverite našo ponudbo posebej izbranih dodatkov, ki bodo vaš burger dvignili v nebo okusov.

Žar priloge - poznali so jo že stari Grki

Ste vedeli, da so gorčico stari Grki uporabljali kot zdravilo? A že Rimljani so kmalu za njimi spoznali omamnost gorčičnih zrn v kuhinji in pripravili prvi recept za pripravo gorčice. Preden sta v naše kraje prišla poper in čili, sta bila gorčica in hren edini ostri začimbi, ki so ju imeli kuharji na voljo. Danes poznamo več kot 100 vrst gorčice, njen okus pa je odvisen od razmerja belih in črnih gorčičnih semen ter dodanih začimb. Nikakor ne sme manjkati na vaši žar mizi, pravi žar mojstri pa bodo z njo meso premazali že pred peko.